Arama
Filtrele
Kapat

Trekking Nedir? Nasıl yapılır?

Trekking Nedir? Trekking Ne Demek? 

Trekking, doğa sporlarının en hafif kollarından biridir. Uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelir. Hiking ise günübirlik doğa gezisi anlamına gelir. Dilimize İngilizce'den geçen "trekking" sözcüğü İngilizce'de 'doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak' anlamına geliyor.

Bu aktivite için yürüyüşünüzü kolaylaştırması ve tatsız sürprizlerle karşılaşmanıza engel olması için bir yürüyüş ayakkabısı ve orta boy bir sırt çantası dışında teknik bir malzemeye ihtiyacınız yoktur. Ayrıca grup rehberlerinin parkurun zorluk derecesine göre verecekleri küçük ipuçları dışında teknik bir bilgiye sahip olmanıza da gerek yoktur.

TrekkingDoğa Yürüşüne Çıkmadan Önce Hazırlık

Kamp veya günübirlik yürüyüş yapacağınız bölgeyle ilgili bilgileri derleyin.
Doğa yürüyüşleri öncesinde, ayak tırnaklarınızın en az bir gün önce kesilmiş olmasına dikkat ediniz. Aksi halde faaliyet esnasında tırnak batması veya kırılma gibi küçük yaralanma olayları ile karşılaşabilirsiniz.

Normal ayak numaranızdan bir numara daha büyük, sert ve kalın tabanlı, mümkünse ayaklarınızı bileklerden saracak boğazlı bir ayakkabınız olmasına dikkat edin. Böylece ayak burkulması riskini azaltacaksınız. Ayakkabı olarak da postal ya da bot türü ayakkabılar giyilmelidir. Spor ayakkabı ya da su geçirebilecek herhangi boğazsız bir ayakkabı kişiyi zor durumda bırakabilir.

Yürüyüş esnasında hareket kabiliyetinizi engellemeyecek bollukta bir pantolon veya polar alt giyinin. Giysilerinizi seçerken pamuklu ve keten türler yerine sentetik ve yünlü giysileri tercih edin. Bunun nedeni pamuklu giyeceklerin çabuk ıslanması ve ıslandığında geç kurumasıdır. Eğer hava soğuksa termal içliklerden kullanabilirsiniz. Kot pantolon yerine kadife ya da yünlü pantolonlar tercih edilmelidir. Kot pantolon vücudu soğuk tutar, ıslandığında bacaklara yapışır ve kolay kurumaz.

Sırt çantanızı mutlaka akşamdan hazırlayın. Sabah evden ayrılmadan önce mutlaka kahvaltı yapın, ihtiyaç hissetmeseniz de mutlaka bol su için.

TrekkingYürüyüşe Çıkarken Gereken Malzemeler:

• Boğazlı ayağı vurmayan, kış şartları için su geçirmez yürüyüş ayakkabısı tercih edilmelidir
• Yedek ayakkabı
• Buff®
• Küçük bir sırt çantası
• Yağmurluk, panço, benzeri su geçirmez giysi
• Havlu
• Su için matara ya da pet şişe en az 1 litre su
• Orta boy bir fener-yedek pil, kibrit, dikiş malzemesi, defter, kalem, düdük
• Keten türü yürüyüşü engellemeyen pantolon
• Yün-Pamuk veya termal üst ve iç çamaşır, polar türü sıcak tutan bir kıyafet, hafif bir mont
• Çakı
• Yedek Kıyafet (pantolon, polar, tişört, çamaşır, çorap, vb)
• Bere-Eldiven, (Mevsim koşullarına uygun)
• Her yürüyüşçünün çantasında bir öğün yiyecek ve içecek bulunmalıdır
• Temel ilk yardım malzemesi ve kişilere gerekli özel ilaçlar
• Bir bıçak, çatal, kaşık, bardak, tabak (Kırılmaz cinsten olmalı, ağır ve cam eşya konulmamalıdır)
• Yürüyüş batonları, baston veya aynı işlevi görecek sopalar yürüyüş sırasında, dere geçişlerinde ve eğimli arazilerde denge sağlanması açısından faydalıdır


Giysilerin Özellikleri

Güneşten korunmak için UV Pr Buff® tercih edebilirsiniz, eğer soğuk havada trekking yapacaksanız Polar Buff® ya da Polar Reversible Buff® tercih edebilirsiniz.

Yürüyüşlerde kullanılan giysiler; az yer tutan, hafif ancak sağlıklı işlev gören cinsten olmalıdır. Yürüyüşçünün giysileri hareket yeteneğini kısıtlamayan rahat giysiler olmalıdır, üst giysileri önden açılıp kapanabilir düğmeli veya fermuarlı olmalıdır.

İç çamaşır yün veya sentetik olmalıdır. Bu malzemeler teri hemen emerek dışarı iletirler ve çabuk kururlar. Üst giysi, mevsime göre vücut sıcaklığını ve nemini dengeleyebilen Polar veya GoreTex kumaşlardan yapılmış giysiler kullanabilirsiniz.

Yürüyüşçünün çorabı mevsim koşullarına uygun, ayak ile bot arasında tampon görevi görecek nitelikte olmalıdır. Kışın yün çorap kullanılabilir.

Cep telefonu
Türkiye'deki doğa sporları yapılabilecek çoğu yerin cep telefonlarının kapsama alanı dışında olduğunu unutmayın. Yine de bazı bölgelerde, özellikle sırt sistemleri üzerinde ya da yerleşim alanlarına yakın yerlerde cep telefonları faydalı olacaktır. Cep telefonunuzu sudan etkilenmeyecek bir şekilde taşımayı unutmayın.

GPS (Global Position System) Sistemleri
Bu cihazlar size tam olarak nerede olduğunuzu belirtebilir ve çadır, araba gibi daha önceden yerini belirlediğiniz bir nesneyi tekrar bulmanızı sağlar. Yine de GPS'lerin elektronik cihazlar olduğunu ve pil bitmesi, teknik arızalanma, kırılma gibi sorunlar yaşayabileceğini öngörerek hiç bir zaman yön bulma konusunda sadece GPS sistemlerine güvenmeyin.

Yorum yap